Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Το 2012 οι διαγωνισμοί για πετρέλαιο

Το 2012 θα γίνουν οι διαγωνισμοί παραχώρησης περιοχών στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη προκειμένου να διενεργηθούν ερευνητικές γεωτρήσεις για πετρέλαιο, ενώ θα προηγηθεί η διαδικασία των σεισμικών ερευνών στις περιοχές αυτές με τη μέθοδο των μη αποκλειστικών δεδομένων. Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης στο Μεσογειακό συνέδριο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο...
...Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία ίδρυσης του δημόσιου φορέα, που θα αναλάβει τη διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τις έρευνες, που γίνεται με βάση το αντίστοιχο νορβηγικό θεσμικό πλαίσιο.

Σειρά θα έχει η πρόσκληση διεθνών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην υλοποίηση σεισμικών ερευνών, τα δεδομένα από τις οποίες θα πουληθούν σε όσες εταιρείες ενδιαφερθούν -μέσω του γύρου παραχωρήσεων που θα γίνει τον επόμενο χρόνο- να προχωρήσουν σε ερευνητικές γεωτρήσεις στα «οικόπεδα» που θα παραχωρηθούν για έρευνες.

Στο μεταξύ, ενδιαφέρον για συμμετοχή στις έρευνες για ανακάλυψη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα εξέφρασε ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων από το βήμα του ενεργειακού συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Αναμένουμε, είπε ο κ. Κωστόπουλος, την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου προκειμένου να συμμετάσχουμε στους διαγωνισμούς, τόσο σε χερσαίες όσο και σε θαλάσσιες περιοχές.

Πάντως, όπως είπε ο κ. Κωστόπουλος, η μείωση της ζήτησης υγρών καυσίμων λόγω της κρίσης πιέζει την ευρωπαϊκή βιομηχανία διύλισης και είναι ενδεικτικό ότι τους τελευταίους μήνες αρκετά διυλιστήρια έχουν πουληθεί ή έχουν κλείσει και μετατραπεί σε αποθηκευτικούς χώρους. Ωστόσο υπάρχει αύξηση της ζήτησης στη Μεσόγειο από τις μη ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου ειδικά στο ντίζελ κίνησης, στην αύξηση της παραγωγής του οποίου στοχεύει ο όμιλος με τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού που είναι σε εξέλιξη.

Στην ελληνική αγορά καταγράφηκε πέρυσι μείωση 10 - 14 %, ανάλογα με το προϊόν, στη ζήτηση καυσίμων, εξέλιξη που ο όμιλος αντιμετωπίζει με στρατηγική αύξησης των εξαγωγών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Χ. Σαχίνης προέβλεψε ότι η ζήτηση φυσικού αερίου εφέτος στην ελληνική αγορά αναμένεται να αυξηθεί στα 4 δισ. κυβικά μέτρα αερίου, από 3,6 δισ. πέρυσι, εξαιτίας κυρίως της αύξησης συμμετοχής του καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή.